Jedli by ste arašidové maslo na dózy? Nie ste sami, ja tiež! Ak si ale strážite líniu, určite vám nemusím pripomínať, že arašidové maslo je napriek vysokému obsahu bielkovín aj kalorickou a tukovou bombou, čo znamená že ho celé zjesť bohužiaľ nemôžeme. Teda aspoň nie na jedno posedenie.
Tak som teda hútala, ako by sa dalo pripraviť čosi nízkokalorickejšie, chuťovo veľmi podobné arašidovému maslu.. a skúsila nasledujúcu kombináciu. Upozorňujem však, že toto domáce arašidovo banánové maslo nechutí (vďaka pridaniu banánu) úplne ako arašidové maslo, ale zaručene chutí dobre a rozhodne stojí za vyskúšanie. Menej kalórii predsa znamená viac pôžitku, a pokiaľ máte radi banány, prídete si určite na svoje.
Má tiež množstvo využitia. Môžete ho zjesť len tak, dať si ho na vaše zdravé palacinky, wafle, do jogurtu, ovsenej kaše alebo použiť ako plnku do koláču.
Na celý recept (cca 200g) pripadá zhruba 810 kcal, 27g proteínu, 37g sacharidov, 9 g vlákniny, 64g tuku.
Bežné arašidové maslo (200g) obsahuje zhruba 1176 kcal, 50g proteínu, 40g sacharidov, 100g tuku.
Arašidy si opražíme na suchej panvici (približne 3-4 minúty), kým sa nezačnú trochu pripekať. Pre dosiahnutie najlepšej chuti použite lúpané nesolené arašidy.
Opražené arašidy dáme do mixéra spolu s banánom a kokosovým olejom a mixujeme takmer dohladka.
Ak to nejde úplne dohladka, môžete sa uspokojiť s "crunchy" maslom s malými kúskami arašidov alebo si pomôžte tyčovým mixérom.
Takto vyrobené maslo skladujeme v chladničke v uzavretej nádobe a spotrebujeme najlepšie do 5 dní.