Čučoriedkovo jogurtový koláč s chrumkavou posýpkou
Zdieľaj recept s priateľmi:
Skvelý raňajkový čučoriedkovo jogurtový koláč s chrumkavou posýpkou z celozrnnej múky. Jeho šťavnaté vnútro sa skvelo dopĺňa s neodolateľne chrumkavou posýpkou. Tento zdravý koláč vzhľadom pripomína známu krtkovu tortu - chrumkavá posýpka na výbornom jogurtovom vnútre s čučoriedkami. Pomerne jednoduchý recept, ktorý zvládne každý. Ak máte radi jogurtové koláče, tento si určite zamilujete.
Ak preferujete ovsenú múku, môžete ňou celozrnnú múku hravo nahradiť. Vytvoríte si tak svoju bezlepkovú verziu tohto koláča. Takisto, ak chcete znížiť množstvo cukrov v koláči, nahraďte polovicu sladidiel stéviou, o skvelú chuť vás to určite nepripraví. Môžete sa s ingredienciami hrať a upravovať ich podľa seba - napríklad prihodiť do krému kúsky tmavej čokolády alebo iné ovocie. Tento zdravý čučoriedkovo jogurtový koláč jednoducho treba vyskúšať.
1 hrnček predstavuje vo všetkých receptoch objem 250 ml.
V miske si zmiešame jogurt, kyslú smotanu, vajce a sladidlo podľa vlastného výberu.
Do jogurtovej hmoty primiešame zrniečka z vanilkového struku (prípadne vanilkový extrakt), 2 lyžice celozrnnej alebo ovsenej múky a nakoniec čučoriedky.
Cesto vylejeme do papierom na pečenie vystlatej formy (tortovej alebo štvorcovej).
Veľkosť formy zvoľte podľa toho, aký vysoký koláč chcete mať (ja som použila tortovú s priemerom 15cm).
Nakoniec si pripravíme posýpku rozmiešaním celozrnnej (alebo ovsenej) múky so studeným maslom alebo kokosovým olejom a trstinovým cukrom.
Do posýpky nepridávame likvidné sladidlo, pretože nebude taká chrumkavá ako má byť.
Keď sa nám rozmiešaním týchto surovín dokopy vytvoria hrudky, posypeme nimi jogurtové cesto.
Koláč pečieme 35-40 minút na 170 stupňoch, kým nie je jogurtová časť pevná a posýpka je sfarbená do zlatista.
Koláč chutí výborne teplý aj studený. Po odležaní v chladničke koláč ešte viac stuhne.