Priznám sa, že keď som začala pripravovať tento bezlepkový citrónový koláč, ani som len netušila ako chutný a zaujímavý dezert z toho vznikne. Doma sa po ňom len tak zaprášilo - je úžasne osviežujúci a vláčny. Preto varujem dopredu, na posedenie sa dajú zjesť kľudne aj tri kúsky ;)
Vo svojej podstate je tento zdravý citrónový koláč veľmi jednoduchý recept, ktorý hravo zvládne určite každý z vás. Na osladenie citrónového koláča som použila xylitol, no použiť môžete aj iné sypké sladidlo. Na umocnenie karamelovej chuti pokojne použite kokosový cukor. Kokosovú múku môžete v krajnom prípade nahradiť inou múkou, avšak budete jej potrebovať pridať o čosi viac. Kokosová múka totiž nasaje viac vody a pri pečení s ňou je tiež dobré použiť viac vajec, ako pri zákuskoch pripravených z iných druhov múky. Veľkou výhodou tohto koláča s citrónom je aj to, že je bez lepku. Vychutnať si ho tak môžu bez obáv aj celiatici či tí, ktorým nerobí lepok dobre.
Koláč som pripravovala v 6 menších zapekacích miskách, použiť však môžete napríklad aj ramekiny alebo jednu stredne veľkú zapekaciu formu vystriekanú olejom (kúpite tu) .
Pred podávaním je vhodné počkať približne 15-20 minút, kým koláč vychladne. Nám chutil priamo zo zapekacej misky, no dal sa z nej aj pekne vybrať. Myslím si, že v chladničke by vydržal aj 3 dni, ale kto by ho tam už len tak dlho nechával, no nie?
Začneme tým, že si vyšľaháme bielka z 3 vajec šľahačom približne 1 minútu.
Pridáme 2 PL trstinového cukru a vyšľaháme na tuhší sneh. Odložíme stranou.
V druhej mise si metličkou ručne vyšľaháme 3 vaječné žĺtka s mliekom, kokosovým olejom, citrónovou kôrou, citrónovou šťavou a vanilkovým extraktom.
Pridáme soľ a cukor, zašľaháme.
Nakoniec pridávame postupne aj múku, kým nám nevznikne hustejšie cesto.
Nakoniec zľahka vmiešame vyšľahaný sneh z vaječných bielkov.
Jednotlivé zapekacie misky si potrieme kokosovým olejom a nadávkujeme do nich cesto do približne ¾ výšky misky.
Tie následne vložíme do hlbšej zapekacej misy, ktorú naplníme vodou do asi polovice výšky zapekacích misiek. Dávajte pozor, aby sa vám voda z vodného kúpeľa nedostala pri nalievaní aj dnu do misiek.
Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov približne 40-45 minút. Pred podávaním necháme koláčiky vychladnúť.