Aj vy ste milovníkmi burrita? My by sme ho doma teda vedeli jesť donekonečna. Aj preto sa snažím často prísť s novou verziou receptu - a táto mala veľký úspech. Skúste si burrito pripraviť v tejto verzii s hovädzím mäsom a množstvom zeleniny. Zelenina dodá klasickému burritu nové, zaujímavé chute, jemne ho osladí a zároveň aj obohatí o množstvo mikronutrientov, ako aj kaloricky odľahčí celé jedlo.
Do burrita odporúčam pridať aj nastrúhaný syr (ideálne mozzarellu) a trochu kyslej smotany - tie v burrite milujem. Ak však máte problém s mliečnymi produktami, pokojne ich vynechajte a vychutnajte si burrito bez problémov. Do výpočtu nutričných hodnôt som tieto voliteľné suroviny nezahrnula.
Na burrito môžete použiť celozrnnú tortillu, ktorá je dostupná už snáď v každom supermarkete. V recepte na burrito som použila hnedú ryžu od SOS, ktorá je ideálna aj na takéto jedlá medzinárodnej kuchyne. Z hnedej ryže sa odstraňuje iba vrchná vrstva šupky, vďaka čomu si tento druh ryže zachováva viac mikronutrientov a vlákniny.
Ak tento recept na burrito so zeleninou vyskúšate, určite mi napíšte, ako vám chutilo, alebo ma označte pri svojom výtvore na Instagrame - poteším sa :)
Ingrediencie
400 g mletého hovädzieho mäsa (do 10% tuku)
400 g lúpaných, nakrájaných paradajok (môžu byť z konzervy)
Ryžu opláchneme, zalejeme dvoma hrnčekmi vody, zľahka ju osolíme a varíme na slabom plameni, pokým nenasiakne všetku vodu (približne 20 minút).
Do väčšieho hrnca dáme mleté mäso a minútu ho orestujeme.
Potom pridáme lúpané paradajky, fazuľu, očistenú a najemno nastrhanú mrkvu, nakrájaný baklažán, kukuricu, soľ, korenie a zmes dusíme prikrytú za občasného miešania približne 15 minút.
Potom pridáme umyté špenátové listy a zmes varíme odokrytú ešte 5 minút. Môžeme ju podliať aj trochou vody.
Avokáda očistíme a pomocou vidličky roztlačíme na pyré.
Tortilly ohrejeme 30 sekúnd v mikrovlnnej rúre, aby zmäkli. Potom do tretiny plochy tortilly nadávkujeme ryžu, mäsovo-zeleninovú zmes, roztlačené avokádo a pridať môžeme v tomto kroku aj nastrúhaný syr, kyslú smotanu a petržlenovú vňať. Ak si chcete burrito pekne stočiť, nedávajte do tortilly príliš veľa náplne.
Naplnenú tortillu zrolujeme do burrita (zároveň rolujeme aj okraje burrita smerom dovnútra, aby nám náplň nevypadávala) a podávame ich ešte teplé.